Kompaktni Maribor še ni izgubljen

xG analiza: Maribor sicer tudi na četrti domači evropski tekmi to poletje še ni zadel, toda spet se je predstavil v kompaktni izvedbi, kjer je povsem onemogočil romunskega prvaka. V napadu pa manjka še precej, zaenkrat preveč za skupinski del. #xG #maribor #cfrcluj

Na časovnici se vidi, da se je Maribor na začetku še precej lovil, oz. dal predvsem poudarek na čvrsti in kompaktni obrambi. To je novemu trenerju Krznarju uspelo zelo popraviti, kljub povsem zdesetkani zasedbi. Cluj je v tem uvodnem obdobju kar nekajkrat zapretil s protinapadi, posledicami agresivnega odvzema žoge v zvezni vrsti. Proti koncu polčasa je Maribor prišel do svojih minut in najbrž najlepše priložnosti na tekmi, ob povratni žogi do Božića.

Vsi so se bali uvodnih minut drugega polčasa, katerih Krznar svojemu moštvu niti ni upal omeniti, toda znova je previdnost v tem delu povsem onemogočila goste. Do konca tekme je bil nekoliko boljši tekmec naš prvak, kar je skoraj obupani gostujoči trener Petrescu opravičeval s praktično identičnimi težavami, kot jih ima Maribor. Preveliko število tekem, odhodi in poškodbe ključnih igralcev.

Iz tega razloga, in predvsem po skromnem prikazu s strani obeh ekip, je dvoboj še zelo odprt.

Zemljevid strelov Maribora kaže na dve grupaciji. Eno so poskusi z leve strani, predvsem inicirani z Brnićevo udeležbo, drugo so streli s (pol)razdalje na sredini napadalne tretjine. Streli Cluja so bili zelo omejeni znotraj kazenskega prostora, kar potrjuje taktično pripravo in izvedbo Maribora, pa seveda tudi kakovostno limitiranost Cluja.

Razpored napadov, ki so pripeljali do strela, se za ekipi nekoliko razlikuje. Malce mora skrbeti, da so igralci Cluja kar nekaj napadov zaključili po tranziciji (te verjetno v povratni tekmi ne bo toliko), ohrabruje pa koncentracija, saj so bili nasprotniki povsem nemočni ob predložkih in strelih z glavo, kar je bila v preteklih tekmah zelo šibka točka Maribora.

Potek xG v bistvu potrjuje veliko izenačenost ekip na prvi medsebojni tekmi. Maribor je začel nekoliko rezervirano, pa se do konca tekme skoraj izenačil po nevarnosti za gol. Dejstvo je, da je končnih 0:0 povsem v skladu s prikazanim in daje obema ekipama možnosti za napredovanje.