Maribor povsem popustil

xG analiza: tretja domača evropska tekma Maribora se je končala katastrofalno, z najslabšo evropsko predstavo sezone. Defenzivna faza je totalno odpovedala, napad pa je bil le za las bolj produktiven, bolj na račun slabšega nasprotnika. #maribor #hjk #helsinki #xG

Maribor je na letošnjih evropskih tekmah, ne glede na kakovost tekmeca, deloval zbrano, kompaktno, disciplinirano, z eno besedo pragmatično. Tega v tretji domači tekmi, odločilni tekmi, kot so jo nekateri poimenovali, ni bilo več videti. Razvodenela sestava ekipe več ne ponuja taktične discipline, kar se vidi v velikem številu lepih priložnosti za Helsinke, ki so bili dejansko najmanj kvaliteten evropski tekmec tega poletja.

Do vodstva bi gostje lahko (morali) prišli že v prvem polčasu, a so izkoristili šele tretjo lepo priložnost na tekmi, v začetku drugega polčasa. To je presekalo Maribor, ki je zmogel le še nekaj posamičnih napadov/poiskusov.

Število strelov Maribora je sicer napredovalo glede na prejšnje evropske tekme, vendar le ti niso bili posledica boljše uigranosti, ali kreative, temveč zgolj nekoliko slabšega tekmeca. Poleg tega pa je velika večina prišla z razdalje, oz. izven kazenskega prostora. Le dva strela znotraj kazenskega prostora sta skoraj prinesla gol v prvem polčasu. En je zadel prečko, drugi – z najbolj obetavne situacije – pa ni bil pravilno zadet.

Kot na zemljevidu strelov vidimo, je mariborska obramba dopustila nerazumljivo veliko strelov v kazenskem prostoru, celo v in zelo blizu petmetrskega prostora. To je zelo zaskrbljujoč podatek in seveda neposredni vzrok za slab rezultat.

Gostje vsekakor niso prednjačili v številu strelov, so pa precej več poskušali s predložki in zavrnjenimi podajami. Predvsem so bili bolj raznovrstni od Maribora, saj so znali zapretiti tako preko posesti, kot s tranzicijo, z glavo. Maribor je sicer več poskušal preko posesti, ampak to načeloma ni nobena prednost. Vprašati se je treba, zakaj tokrat ni bilo nič od tranzicije – ali je nasprotnik to tako dobro nevtraliziral, a je prej verjetno, da zadnja zvezna linija ni sposobna hitrega prenosa žoge.