Najboljša obramba je v Ljubljani

xG analiza: pregledali smo obrambne dosežke prvoligašev. Najmanj priložnosti nasprotniku dopušča Bravo, najmanj golov pa je prejela Olimpija. Radomlje in Tabor negativno precej odstopata. #prvaliga #xg #obramba #bravo #olimpija

Že na hitro se vidi pozitivno odstopanje treh ekip. Olimpija, Bravo in Koper so prejeli najmanj golov, kar kaže na kvaliteto obrambe, golmanov in taktike.

Obramba Brava tudi letos nasprotnikom dopušča najmanj, čeprav se nam na oko zdi, da v tej sezoni niso tako obrambno pragmatično naravnani kot lani.

Olimpija je dobila kar deset golov manj, kot bi jih po statistiki pričakovanih golov morali doseči njeni nasprotniki. Tukaj je predvsem velik vpliv golmana Vidovška, ki je zaklenil dostope tudi pri res dobrih priložnostih. Tudi Koper je zelo dober v tem segmentu, saj je prav tako na skoraj +10.

Nekoliko boljšo obrambo imata še Mura in Domžale, saj sta dobili manj golov, kot ponudita priložnosti. A načeloma nasprotniku ponudita preveč, na čemer morajo še kar nekaj popravljati.

Povprečno obrambo vidimo pri Celjanih, Mariboru in Gorici, ki prejmejo toliko golov, kot predvideva xG.

V negativo, tako po xGa, kot tudi po številu prejetih golov, pa zelo odstopata Radomlje in Tabor. Oboji so nasprotnikom ponudili največ priložnosti, poleg tega pa prejeli še več golov od prikazanega. Njuna obramba je res vprašljiva.