Napredek Svita Sešlarja

xG analiza: Ofenzivni vezist Olimpije, Svit Sešlar, je v letošnji sezoni že na videz med najboljšimi v ligi, vsekakor pa v top izboru tistih, ki so najbolj napredovali. To potrjujejo tudi xG številke, ki jih vidimo na zemljevidu strelov lanske in letošnje sezone. #xG #sešlar #olimpija

Na zemljevidih strelov Svita Sešlarja se vidi, da je v letošnji sezoni že večkrat streljal kot v celotni prejšnji. Seveda lani še ni bil standardni član prve enajsterice, a je vseeno prišel do 24 strelov. Letos jih ima že sedem več.

Ker gre za približno enako število strelov, je zelo zanimiva primerjava, da je lani dosegel dva gola, letos pa kar osem. Lanski xG (pričakovani goli) je bil višji od dejansko doseženih (za malenkost), torej je bil približno povprečno učinkovit.

V letošnji sezoni so njegovi streli precej nevarnejši. Priigrali so mu realnih 4-5 golov, njegova statistika pa je precej boljša, saj je zabil kar štiri gole več, torej izjemno nadpovprečje.

Še ena zanimivost skače iz povprečja. Svit je v lanski sezoni oba gola dosegel s streli izven kazenskega prostora, kar je že tako redkost v slovenski ligi. Tudi letos mu je uspelo doseči gol z razdalje je pa zelo povišal število svojih priložnosti v petmetrskem prostoru, od koder je dosegel tudi tri gole.