Olimpija boljše v Bakuju

Qarabag (1.49) 1-1 (0.73) Olimpija | Olimpija je v zadnji kvalifikacijski tekmi evropskega poletja prišla do neodločenega rezultat v Bakuju, toda to ni bilo dovolj za uvrstitev v evropsko ligo. Poglejmo, kako so si Ljubljančani priigrali konferenčno ligo, skozi xG analizo.

Oba tekmeca sta začela zelo previdno, mogoče so s tem več pridobili prav naši dvojni prvaki, saj so na terenu izgledali zelo enakovredno. Qarabag je ekipa, ki zna tekmovati v takšni fazi tekmovanja in izbira taktike po prednosti 2:0 s prve tekme je logična.

Vse do penala, ko se je zdelo vse odločeno. Kot vidimo, penal zelo izstopa na časovnici. Marsikdaj se gleda xG analiza brez penalov, ki prinesejo visoke številke, v tem primeru bi šlo za izjemno izenačeno tekmo, kar je dejansko tudi bilo. Olimpija je tokrat delovala precej bolj zrelo kot na domači tekmi.

Kot vidimo na zemljevidu strelov, si je Olimpija priigrala več situacij znotraj kazenskega prostora, oz. kar na splošno. Resda so imeli domačini malce boljše priložnosti (predvsem penal), tako da iz tega sledi skupna enakovrednost.

Olimpija je prišla do večjega števila strelov, predvsem je bila boljša v tranzicijski igri. Qarabag je na drugi strani prednjačil s predložki, prekinitvami in streli z glavo.

Tudi po poteku xG vidimo, da pride do odstopanja zgolj zaradi penala Azerbajdžancev, sicer sta črti zelo vzporedni.