Olimpija dobila derbi in postala prvak

xG analiza zadnjega letošnjega prvenstvenega derbija rezultira z zasluženo zmago Olimpije, kar je v zbiranju točk skozi vso sezono pomenilo, da je pet kol pred koncem Olimpija postala novi državni prvak. Olimpija je v xG statistiki dobila prav vse štiri derbije v tej sezoni!

Časovnica prikaže črni mrk Maribora v drugem polčasu, kar je bilo ob zaostanku nepričakovano. Vzrok, ali je bila Olimpija toliko premočna, ali pa je imel Maribor kakšne druge težave, pa je nekaj, o čemer bo moral razmišljati strokovni štab Maribora.

V prvem polčasu je Maribor, kar je dejansko zelo redko videno v derbijih, sploh tistih v Stožicah, prevzel pobudo in kar nizal strele. V drugem delu prvega polčasa se je nevarnost strelov Maribora umirjala, Olimpija je imela en dober priblisk, nato pa tik pred koncem polčasa s svojim najmanj nevarnim strelom prišla do vodstva. In do prelomnice, preko katere Maribor ni zmogel.

V drugem delu je Olimpija povsem nadzorovala potek tekme, si priigrala kar nekaj priložnosti, tisto največjo izkoristila in slavje se je lahko začelo.

Zemljevid strelov je zelo nazoren. Maribor je prišel samo do treh izdelanih strelov znotraj kazenskega prostora, od tega sta bila dva strela z glavo Watsona. Ostali streli gostov so bili vsi okoli kazenskega prostora, temu primerno manj nevarni.

Olimpija je imela neprimerno več lepih situacij, tudi okoli petmetrskega prostora. Zanimivo je, da je tekmo prevesil strel iz najmanj nevarne situacije, s strani igralca, ki v prvi ligi še ni zadel.

Raznovrstnost strelov kaže zelo zanimivo sliko. Obe ekipi sta dejansko igrali zelo podobno, vse sta dali na pripravo priložnosti preko posesti, tranzicije, ki bi pripeljala do strelov ni bilo veliko.

Olimpija je imela nekaj več strelov, predvsem po predložkih in prekinitvah.

Potek xG resnično pokaže, da je Maribor prednjačil v prvem delu, Olimpija pa je postopoma postajala nevarnejša, na koncu končala tekmo tudi z xG zmago.

Kolikor je Olimpija v tej sezoni boljša od Maribora, jasno pokaže dejstvo, da je v xG statistiki dobila vsakega od štirih derbijev.