Olimpija igriva, a ne tekmovalna

Olimpija (1.04) 0-3 (2.21) Galatasaray
Olimpija se je spustila v odprt boj z Galatasarayem, kar je v Evropi precej tvegano proti boljšim tekmecem, saj ti znajo v taki igri bolje izkoristiti vse napake nasprotnika. Zato rezultat ne odraža prikazanega, tukaj pa je naša xG analiza.

Na časovnici se vidi, da je Olimpijo povsem presekalo v drugem delu prvega polčasa. Kaj se je takrat zgodilo? Nepriznani gol, po katerem so naši prvaki potrebovali kar 25 minut za naslednji poskus strela.

Gostje, izkušeno evropsko moštvo, na terenu večji del ni izgledalo toliko boljše, vidi pa se, da znajo doseči gole v pravem momentu. Na začetku obeh polčasov, kjer so dejansko hitro umirili želje in voljo Olimpije, potem pa še enega za na konec tik pred zaključkom tekme.

Izkušnje in način igre sta lepo prikazana tudi na zemljevidu strelov. Turška ekipa je skoraj vse akcije zaključevala s streli znotraj kazenskega prostora, tudi goli so padli vsi iz kar strnjenega območja.

Takšno strnjeno območje strelov se riše tudi pri poskusih Olimpije, kar je lahko slučajno, precej bolj pa načrtno, sploh zaradi večje kvalitete levega krila.

Potek xG kaže, da je bila Olimpija enakovredna po priložnostih nekje do sredine prvega polčasa, kar smo ugotovili že na “praznem hodu” časovnice. Razlika je potem naraščala vse do konca tekme, počasi, ampak konstantno.