Olimpija si je priigrala največ

xG analiza: Po prvem delu prvenstva si je največ v smislu xG pridelala Olimpija in je zaradi tega dejstva zasluženo prva. Poudariti je treba, da je tudi lanski jesenski in končni prvak bila ekipa, ki si je pridelala največji xG. #prvaliga #xG #olimpija

Olimpija si je pridelala za 38.55 golov priložnosti, dosegla pa skoraj natančno to številko, 39 golov. To pomeni, da je njen napad kar učinkovit. Resda se je stanje zelo popravilo z zadnjo visoko zmago (osem golov), kar nekoliko zamegli situacijo in potrjuje nezadovoljstvo trenerja Riere glede učinkovitosti napada.

Poleg Olimpije sta le še dve ekipi dosegli več zadetkov od priigranega. Izjemno odstopa Maribor, ki je dosegel kar 14 golov več od prikazanega, kar bi lahko pomenilo, da ima izjemno individualno kvaliteto, ki pa se ni vedno kazala v igri. Tretja ekipa z dobrim napadom so Domžale, pri katerih se je opazil napredek novincev (glede na pretekle sezone), ki so jih pripeljali na to mesto.

Najmanj sta v napadalnem delu prikazala Tabor in predvsem Gorica, zato ni čudno, da sta tudi dejansko najmanjkrat zadela. Lani je sicer ekipa z najslabšim xG (Bravo) zlahka ostala v ligi, toda le zavoljo dejstva, da je imela izjemno obrambo. Ta bi znala tudi letos biti odločilna za obstanek v ligi.