Pred derbijem

Pobrskali smo po zgodovini derbijev, pa tudi po tekoči sezoni in pripravili nekaj vsebine o medsebojnih tekmah, strelcih in gledalcih. Kdo je najboljši strelec na derbijih, kdo ga lahko prehiti? Kje se je zbralo največ od 589.868 gledalcev, ki so bili v živo prisotni na večnih derbijih?

V tekoči sezoni med največjima nasprotnikoma v slovenskem prostoru izstopa 15 točk prednosti Olimpije, ki ima točno pet zmag več od Maribora. Mariborčani imajo rahlo boljšo učinkovitost, Olimpija pa precej boljšo obrambo. Poleg tega moštvo Olimpije krasi večja disciplina, saj kar na dveh tretjinah tekem niso prejeli kartona, Maribor pa zgolj na eni tretjini. Olimpijini igralci v tej sezoni še niso prejeli rdečega kartona, mariborski pa že štiri. Ekipi sta v zadnjih petih tekmah v odlični formi, Maribor je namreč zmagal na vseh, Olimpija na treh, dvakrat pa je igrala neodločeno.

Zgodovina rezultatov

Čeprav v zadnjem času Olimpija močno popravlja statistiko, pa je zgodovina precej na strani Maribora. V 95 prvoligaških derbijih je Maribor 40 krat zmagal, Olimpija 24 krat. Maribor je kot gostitelj slavil 23 krat, Olimpija kot gost pa 9 krat (48 tekem). V zadnjih desetih obračunih je Maribor prišel zgolj do ene zmage, Olimpija je bila boljša petkrat.

Maribor je dobil tudi samo enega od zadnjih desetih domačih derbijev, na več kot en gol v Ljudskem vrtu pa čaka že petnajst tekem, od aprila 2015. V tem času je Olimpija na mariborskem stadionu že trikrat dosegla po tri gole.

Strelci na derbijih

Še vedno sta najučinkovitejša strelca derbijev Marko Kmetec in Damir Pekić, oba sta dosegla po osem golov. Le gol za njima je Rok Kronaveter.

Gledalci na derbijih

Do sedaj si je derbije ogledalo 589.868 gledalcev, od tega 58%, ko je bil domačin Maribor. Čeprav v Mariboru pričakujejo razprodan stadion, bo zaradi zmanjšane kapacitete obisk nižji od najvišjih doslej (6 x 12000, 1 x 11000). Rekord je seveda v večjih Stožicah (14000), tudi naslednji trije najvišji obiski so od tam (13770, 13500 in 13000).