xG analiza: Domžale – Maribor

xG analiza: Izpostavljamo najbolj zanimivo tekmo 5. kola. V Domžalah so gostitelji povsem nadigrali goste iz Maribora. Tekma je bila polna strelov, predložkov in situacij pred goloma. Še en dokaz, da je Maribor povsem razpadel. #xG #domžale #maribor

Začetni nalet Domžal je bil poplačan z golom. Tudi prebojenje Maribora je prineslo gol. Malce umirjenja do konca polčasa je bil zgolj uvod v zelo pester drugi polčas. Tudi tokrat so Domžale z naletom prišle do cilja, žoge v mreži. Ta slab uvod v drugi polčas se Mariboru že konstantno pomaga, najbrž bi bilo bolje, da med polčasoma ostanejo kar na igrišču. Ta psihološka hiba jih še dodatno zamaja, tako da ni presenetljivo, da so potem Domžalčani nizali priložnosti in le prišli do povišanja prednosti. V drugem delu drugega polčasa je začel migat tudi napad Maribora, verjetno posledica nekaterih menjav, končne minute so bile že prav dramatične.

Zemljevid strelov prikaže kar izrešetano tarčo v videzu igrišča. To je znak za zelo veliko število poskusov. Nekaj, kar v lanski sezoni v tekmah Maribora ni bilo mogoče, v zadnjih tednih pa že zaskrbljujoče ponavljanje.

Domžalčani so zelo limitirali oddaljene strele, ki so povečini prihajali po prostih strelih, medtem pa se je Maribor za večino strelov odločal prav izven kazenskega prostora. Eden je bil celo uspešen.

Raznovrstnost strelov ponuja res veliko pokritost grafa s strani Domžal, kar pomeni, da je bilo akcij res na pretek. Vidi se tudi, da so Domžalčani imeli veliko prekinitev in podaj s strani, pa predložkov, ki pa niso velikokrat prišli do glave soigralca. Maribor je bil zelo nepazljiv pri tranzicijah gostov, svojih pa ni zmogel pripeljati do strela.

Potek xG jasno kaže veliko razliko med ekipama. Domžalčani so že od začetka naprej bili veliko boljši nasprotnik, veliko nevarnejši nasprotnik in je končni rezultat celo nekoliko premalo izrazit, glede na prikazano.