xG analiza: Koper – Olimpija

xG analiza: V najbolj izpostavljeni tekmi kola je Olimpija prišla do zmage v Kopru. xG analiza pokaže drugačno zgodbo, saj je Koper bil nevarnejši tekmec, Olimpija je prednjačila v tranziciji in predvsem zanesljivi obrambi z golmanom na čelu. #xG #koper #olimpija

Časovnica kaže, da sta bili ekipi dokaj izenačeni v nevarnih akcijah, pokaže pa tudi, da bi Koper po priigranih priložnostih moral doseči skoraj dva gola. Vendar Olimpijina obramba na čelu z golmanov Vidovškom letos precej izstopa. Po xG analizah bi morala Olimpija prejeti že skoraj 7 golov, ni pa še nobenega. In prav iz tega razloga pride do velikega odstopanja glede na prikazano in zbrano.

Koper je imel vsaj štiri priložnosti, iz katerih se velikokrat doseže zadetek – podobno Olimpija. Ker pa so Ljubljančani zadeli dvakrat, Koprčani pa niso, je posledica jasna.

Zemljevid strelov kaže določene grupacije in jasno nakazane priložnosti znotraj kazenskega prostora. Predvsem tukaj se vidi, kako dobro onemogoča obramba Olimpije (poudarek na golmanu) nasprotne priložnosti.

Koper (oranžna) je bil bolj napadalno dejaven. Olimpija je znala preprečiti tranzicijo Kopra, kar je večkrat njegov forte. To je še en pokazatelj, kako dobro Riera pripravi svojo ekipo, pa seveda, kako uspešna je zvezna vrsta (predvsem Doffo) pri nevtralizaciji nasprotnika.

Potek skupne xG nevarnosti še enkrat pokaže veliko izenačenost tekmecev, predvsem to, da ni bilo nekih valov napadanja, ampak da sta bili ekipi konstatno razporejeno kreativni in napadalni.