xG analiza: Mura – Maribor

xG analiza: V najzanimivejši tekmi 7. kola je Maribor prišel do dolgo pričakovane zmage, kar pa ni bilo enostavno. Mura je namreč spet pokazala zelo veliko kreacije, a z nekoliko slabšo učinkovitostjo še naprej izgublja točke in tudi takšne derbije. #xG #mura #maribor

Mura je zelo dobro odprla tekmo, kar nazorno pokaže časovnica xG. V prvi polovici prvega polčasa so si črno-beli priigrali veliko število lepih priložnosti, ki pa so po nekem čudu in izjemnih obrambah Bergsna, ostale neizkoriščene. Maribor je šele po tem malce zadihal, v drugem polčasu pa prevladal. Vprašanje, kaj je krivo, najbrž ne bo dalo čistega odgovora. Mogoče gre za spremembo taktike trenerja Maribora, toda že pred njo so Muraši postali precej nenevarni. So pa dejansko v drugem polčasu bili skrajno nenevarni, medtem pa je Maribor svojo najboljšo priložnost pretvoril v gol in v zmago.

Zemljevid strelov priča o veliko priložnostih Mure v kazenskem prostoru, resda pa je bil od tega zgolj en strel v petmetrskem prostoru, pa še ta z glavo. Tudi Maribor je prišel do kar nekaj strelov znotraj kazenskega prostora, kar vseeno priča, da je bila igra nekoliko bolj povezana, kot v preteklosti.

Obe ekipi sta večkrat zapretili po tranzicijski igri, kar je bilo predvsem vidno v prvem polčasu, ko so igralci noreli gor in dol. V tej igri je bilo zelo malo strelov z glavo, Maribor je poleg tega zelo malo igral na predložke, kar še vedno kaže na težave z bočnimi igralci in njihovo natančnostjo.

Mura je v prvem polčasu naredila veliko razliko v skupnem xG-ju, a se je Maribor do konca tekme vztrajno približeval.

Na koncu je Murina črta na grafu še vedno kar nekoliko višje od Mariborove, tako da je končni rezultat vsekakor v nasprotju s prikazanim v xG analizi, kjer bi Mura morala zmagati.