xG analiza: Slovenija – Norveška

xG analiza: Slovenija in Norveška sta odigrali, kar se tiče xG, kar izenačeno tekmo. Našim je uspelo kljub temu doseči zmago, predvsem zaradi izjemnega gola Šeška.

Časovnica nazorno pokaže, da je bilo precej več dogajanja v drugem polčasu (6:12). Slovenski uvod je sicer nakazoval drugačno tekmo, a se je hitro ustavil. Gostje so že v prvem polčasu nakazili svojo prednost, predložke in zaključke z glavo. Ki pa so na srečo bili in ostali celo tekmo neizkoriščeni. Neizkoriščeni sta ostali tudi obe najlepši situaciji Norvežanov, kar je najbrž razlog, da je zmaga ostala doma. Naši so svojo najlepšo situacijo pretvorili v gol, gol pa je Šeško dodal tudi po strelu iz naše najmanj nevarne situacije.

Zemljevid strelov kaže na razliko v prid Norveške. Precej situacij je bilo zaključenih znotraj kazenskega prostora, podroben pregled nam pove, da po večini z glavo, kar je nekoliko manj nevarno.

Norvežani so številčno več poskušali. Precej več strelov je zaključilo njihove napade, predvsem odstopajo streli z glavo. Vse je prispeval Ostigard, med njimi tudi nekaj obetavnih.

Naši v ničemer niso prednjačili, so pa zato bili bolj učinkoviti. Mnogo gre tudi na zasluge izjemnega gola Šeška, ki nosi oznako 0.03 xG, kar pomeni, da takšni streli končajo v golu le v treh odstotkih.

V xG poteku se vidi izenačenost ekip. Naše je izenačujoči gol celo ponesel v prednost, zato, ker je bila situacija Šporarja res zelo lepa, mini pritisk Norvežanov na koncu pa je dvignil gostujočo sumo le za las nad našo.