xG analiza večnega derbija

xG analiza: Večni derbi je znova dobila Olimpija, rezultat kaže sicer suvereno zmago, ki pa po xG analizi ni bila tako izrazita. Derbi je znova ponudil bolj male vrednosti xG, saj je zanj značilna ziheraška igra z manj tranzicijami, s poudarkom na predložkih in prekinitvah. #xG #maribor #olimpija #plt

Obe ekipi sta si priigrali bolj malo priložnosti, sploh tistih pravih. Časovnica pokaže, da je bila Olimpija taktično uspešnejša, saj je znala biti vso tekmo konstantno nevarna, medtem pa je Maribor zapravil najlepšo priložnost na tekmi, po njej, predvsem v drugem polčasu, pa ni in ni znal/zmogel zapretiti.

Zemljevid strelov pokaže, da je Olimpija prihajala do strelov večina v kazenskem prostoru, Maribor se je večkrat odločil za strel z razdalje. Tako Maribor, kot Olimpija, največjih priložnosti nista pretvorila v gol.

Preplet xG situacij kaže, da je šlo za precej bolj izenačeno tekmo, kot kaže končni rezultat. Maribor sicer tepe dolgo zaporedje slabih rezultatov, vendar sama izvedba ni bila tako kritična. Na koncu je dneva je vsekakor malce več pokazala Olimpija.

Olimpija je bila precej bolj izrazita v raznovrstnosti napadov, prednjačila je predvsem z zaključki akcij s prekinitev in streli z glavo. Kot že napisano, bilo je zelo malo tranzicije in strelov po takih akcijah – tudi na splošno je bilo strelov bolj malo, kar pa je značilnost derbijev v zadnjem času.